Friday, March 4, 2016

Πως λειτουργούν τα συμπιεστικά ρούχα;


Μια βδομάδα πριν τον αγώνα και εκτός από τη στρατηγική του αγώνα θα σκέφτεστε και τί να φορέσετε. Σωστά;
Ας μιλήσουμε για συμπίεση emoticon grin
Πως «δουλεύουν» τα συμπιεστικά;
Σίγουρα όλοι έχετε δει άλλους δρομείς να φορούν ψηλές συμπιεστικές κάλτσες, συμπιεστικά στις γάμπες, στους μηρούς ή ακόμα και ολόκληρα συμπιεστικά κολάν και σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί «τί είναι αυτά τα συμπιεστικά επιτέλους;» και «μήπως πρέπει να αγοράσω και εγώ τέτοια;» . Τα ρούχα αυτά βασίζονται σε μία ιατρική έννοια, ότι ελαστικά υφάσματα διαβαθμισμένης συμπίεσης γύρω από διάφορα μέρη του σώματος, αυξάνουν την ροή αίματος και λεμφατικού υγρού (μετάφορά λίπους (καύσιμο) που επιτυγχάνεται με την κίνηση των σκελετικών μυών). Στα σπορ, τα συμπιεστικά ρούχα θεωρείται ότι βελτιώνουν τις επιδόσεις και επισπεύδουν την αποκατάσταση. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών για το αν τα συμπιεστικά ρούχα πράγματι «δουλεύουν» οι έρευνες συνηγορούν ότι ίσως τελικά πετυχαίνουν αυτά που οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται.
Απόδοση στο τρέξιμο
Πως λειτουργεί: Με τη εφαρμογή πίεσης, τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν (διογκώνονται) δραματικά επιτρέποντας την μεγαλύτερη ροή αίματος και οξυγόνου στο μυ καθώς και την αποβολή των αποβλήτων που παράγονται κατά την άσκηση. Αυτή η λειτουργία που αυξάνει τα θετικά (αιμάτωση, οξυγώνωση) και μειώνει τα αρνητικά (απόβλητα) βελτιώνει συνολικά την δυνατότητα του μυ να παράξει ενέργεια και κατά συνέπεια ο αθλητής να τρέξει ταχύτερα.
Συμβαίνεi όμως στ’ αλήθεια αυτό;
Έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ κατέληξε ότι τα ρούχα συμπίεσης των κάτω άκρων βελτιώνουν τη ροή αίματος και μειώνουν την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια τρεξίματος υψηλής έντασης και αντοχής, ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι οι κάλτσες συμπίεσης βελτιώνουν την απόδοση. Η ίδια, όμως, έρευνα δεν κατέληξε ότι τα συμπιεστικά ρούχα κάνουν τους δρομείς ταχύτερους. Κι άλλοι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι οι συμπιεστικές κάλτσες δεν βελτίωσαν την απόδοση αθλητών στα 10χλμ. Τρία πράγματα μπορεί να οδηγούν σ’αυτές τις αντικρουόμενες παρατηρήσεις: Η αρχική παρατήρηση να είναι λανθασμένη, η απόδοση των δρομέων να βελτιώθηκε αλλά κατά ένα ποσοστό τόσο μικρό ώστε να αγνοηθεί από τους ερευνητές ή το βάρος των συμπιεστικών καλτσών να αντιστάθμισε το όφελος αυτό. Ίσως ακούγεται τρελό αλλά το φοράς τις κάλτσες που ζυγίζουν περίπου 85gr, μειώνει την απόδοση. Για να το δούμε λίγο διαφορετικά αυτό , τα 85 αυτά γραμμάρια είναι η ίδια διαφορά βάρους ανάμεσα σε ένα ζευγάρι Asics Kayano που είναι παπούτσια με απορροφητικότητα και ένα ζευγάρι αγωνιστικά Αsics Speedstar. Άρα τα 85γρ δεν είναι ασήματα.
Μείωση πόνου
Πως λειτουργεί: Όταν το πόδι χτυπά το έδαφος, ο κραδασμός κάνει τους μύες να δονούνται. Αυτή η δόνηση θεωρείται επιβλαβής για τους μύες και συμβάλει στον πόνο που νιώθει ο αθλούμενος μετά την άσκηση. Τα συμπιεστικά ρούχα «ασφαλίζουν» τους μύες ελαχιστοποιώντας τη ζημιά.
Συμβαίνει όμως στ’αλήθεια αυτό:
Έρευνα που διαξήχθη στο Πανεπιστήμιο Massey στο Όκλαντ, βρήκε ότι υπήρχε ελάττωση του πόνου 24ώρες μετά την άσκηση σε αθλητές που φορούσαν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και έτρεξαν ένα γρήγορο 10άρι σε άσφαλτο. Ο πόνος ήταν ακόμα πιο μειωμένος στην περιοχή που ο μυς ήταν προστατευμένος με συμπιεστικό. 93% των αθλητών που έτρεξαν χωρίς συμπιεστικές κάλτσες ένιωσαν πόνο μια μέρα μετά αλλά μόνο 14% αυτών που φορούσαν ένιωσαν κι αυτοί τον ίδιο πόνο.
Ταχύτερη αποκατάσταση
Πώς λειτουργεί; Με την καλύτερη αιμάτωση. Φορώντας συμπιεστικές κάλτσες μετά την άσκηση υποτίθεται ότι επισπεύδουν την αποβολή μεταβολικών αποβλήτων και ευνοούν την εισροή ουσιών που βοηθούν στην αποκατάσταση του μυ.
Συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια αυτό;
Yπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι έχουν αμέτρητες μαρτυρίες από αθλητές και ανθρώπους που ταξιδεύουν με το αεροπλάνο που υποστηρίζουν ότι ένιωθαν τα πόδια τους πιο «φρέσκα» αφότου φόρεσαν συμπιεστικές κάλτσες. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Exeter μέτρησαν την αποκατάσταση αθλητών από πλειομετρικές ασκήσεις 1,2,3,4 μέρες από την εμφάνιση του πόνου, υποβάλλοντάς τους σε 3 ασκήσεις δύναμης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση συμπιεστικών για 24 ώρες μετά την άσκηση βελτίωνε την απόδοση και στις 3 ασκήσεις δύναμης και μείωνε τον πόνο όπως τον αντιλαμβάνονταν οι αθλητές.
Συμπέρασμα: Τα συμπιεστικά και κυρίως οι κάλτσες σίγουρα μπορούν να προστατεύσουν τους μύες από την φθορά και τον πόνο μετά την άσκηση ειδικά σε διαδρομές με πολλές ανηφοροκατηφόρες όπου οι κραδασμοί είναι περισσότεροι. Η βελτίωση που ίσως προσφέρουν στην ταχύτητα δεν γίνεται αντιληπτή γιατί ακυρώνεται από την ενέργεια που ξοδεύεται για να τις μεταφέρουμε. Ωστόσο για δρομείς που δεν διεκδικούν βάθρο η ζυγαριά ανάμεσα σε προστασία και κόστους ενέργειας λόγω του βάρους τους, θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να γέρνει προς τη μεριά της προστασίας. Μην ξεχνάμε ότι σε μερικούς δρομείς, ακόμα και ψυχολογικά, τα συμπιεστικά ρούχα λειτουργούν θετικά ωθώντας τους σε καλύτερες επιδόσεις χωρίς να υπάρχει πρακτική και χειροπιαστή εξήγηση γι΄ αυτό (φαινόμενο placebo). Τέλος ας μην ξεχνάμε και το στυλ! Άλλοι λατρεύουν τα αξεσουάρ και άλλοι προτιμούν τις μίνιμαλ εμφανίσεις emoticon smile

No comments:

Post a Comment